جگر سفید یا شش گوسفند شاید یک ماده غذایی خیلی رایج نباشد، اما فواید زیادی برای بدن انسان دارد. اگر گیاه خوار نباشید، احتمالا برای یک بار هم که شده جگر سیاه گوسفندی را امتحان کرده اید، اما درباره جگر سفید ممکن است این اتفاق نیفتاده باشد. در اینجا به شما می گوییم که اگر با مشکلاتی مانند فقر آهن و یا کم خونی دست وپنجه نرم می کنید، مصرف جگر سفید به صورت کبابی و یا خوراک می تواند یک روش درمانی بسیار خوب برای شما باشد. جگر سیاه و جگر سفید هر دو برای کم خونی مناسب هستند؛ اما درصد آهن در جگر سفید بسیار بیشتر است. البته جگر سفید مضراتی هم برای بدن دارد و اگر خیلی زیادی از آن مصرف کنید، ممکن است گریبان شما را بگیرند. پس اگر می خواهید بیشتر با خواص و مضرات جگر سفید آشنا شوید؛ ادامه این مطلب را از دست ندهید.
جگر سفید غنی از ویتامین هایی مانند ویتامین A و B، روی و آهن است و به همین دلیل فواید زیادی برای بخش های مختلف بدن انسان دارد. این ماده برای کم خونی، سلامت مغز، استخوان ها، سیستم ایمنی، چشم ها و… مفید است. در ادامه به شما می گوییم که جگر سفید چگونه می تواند این همه مزیت داشته باشد.

ویتامین B و آهن هر دو برای کم خونی مفید هستند. این دو ماده مغذی در جگر سفید وجود دارند و همین موضوع باعث می شود تا این ماده غذایی برای کم خونی مفید باشد؛ بنابراین، اگر به کم خونی مبتلا هستید، حتما جگر سفید را امتحان کنید.
یکی دیگر از فواید ویتامین های گروه B کمک به سلامت مغز است. این ویتامین از زوال عقل و بیماری هایی همچون آلزایمر جلوگیری می کند. همچنین برای کودکانی که در سنین رشد هستند بسیار مناسب است و به آنها در تقویت حافظه و یادگیری بهتر کمک می کند.
جگر سفید ویتامین D هم دارد و همین کافی است تا بتوان از آن برای جلوگیری از پوکی استخوان و همچنین تقویت استخوان ها استفاده کرد.
جگر سفید با داشتن انواع مختلفی از ویتامین ها و مواد مغذی، می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. برای خرید جگر سفید گوسفندی حتما به فروشگاه های معتبر مراجعه کنید تا جگر سالم و تازه به شما بدهند. جگر سفید هم مانند دیگر انواع گوشت، اگر باکیفیت و تازه باشد، دارای خواص زیادی خواهد بود. در غیر این صورت، اگر از گوشت نامرغوب استفاده کنید، نه تنها خاصیتی به بدن خود نمی رسانید؛ بلکه ممکن است خود را در معرض برخی بیماری ها و مشکلات نیز قرار دهید.
از دیگر خواص جگر سفید می توان به ویتامین A موجود در آن اشاره کرد که برای قسمت های مختلفی از بدن مانند چشم ها مفید است. ویتامین A یا همان رتینول مهم ترین ویتامین برای تقویت بینایی است و به خصوص برای کودکان در سنین رشد می تواند بسیار مفید باشد.
از دیگر خواص ویتامین A موجود در جگر سفید می توان به تاثیر آن بر سلامت و شادابی پوست اشاره کرد. پوست انسان برای زیبایی و جوانی به ویتامین A نیاز دارد. این ویتامین از خشکی پوست جلوگیری می کند و شفافیت و درخشندگی را به پوست شما هدیه می دهد.
جگر سفید گوسفندی میزان پروتئین بالایی دارد و برای ورزشکارانی که به عضله سازی اهمیت می دهند بسیار مناسب است. ورزشکارانی مانند بدنسازان برای ساخت ماهیچه های عضلانی به پروتئین نیاز دارند. جگر سفید می تواند منبع خوبی از پروتئین برای آن ها باشد.
ویتامین A موجود در جگر سفید به افزایش قدرت باروری در مردان کمک می کند. این ویتامین تولید اسپرم را افزایش می دهد و باعث به وجودآمدن اسپرم هایی قوی تر می شود. البته زیاده روی در مصرف جگر سفید هم می تواند مضرات خودش را داشته باشد که در ادامه این مطلب به آنها اشاره می کنیم.

در طب سنتی به خوردن جگر سفید تأکید فراوانی شده است؛ البته این طب هم زیاده روی در مصرف این ماده غذایی را جایز نمی داند.
جگر سفید گوسفندی از نظر طب سنتی در گروه گوشت های طبع گرم و تر قرار می گیرد. بنابراین باید با مصلح مخصوص به خودش خورده شود. دارچین، شکر قهوه ای و شکر سفید می توانند خواص جگر سفید را بهبود ببخشند و هضم آن را نیز آسان تر کنند. خواص جگر سفید از نظر طب سنتی عبارت اند از:
جگر سفید زمانی اثربخش است و برای بدن فایده دارد که به میزان متعادل مصرف شود. اگر در مصرف جگر سفید زیاده روی کنید؛ نه تنها فایده ای برای شما نخواهد داشت، بلکه بسیار هم مضر خواهد بود.
جگر سفید علاوه بر فوایدی که برای بدن انسان دارد، می تواند مضراتی هم داشته باشد. مثلا پروتئین زیادی ممکن است برای ورزشکاران مفید باشد، اما همان طور که پیش تر، در مقاله تاثیر انواع گوشت بر بیماری نقرس شرح دادیم؛ اصلا گزینه مناسبی برای افراد مبتلا به نقرس یا اوره بالا نیست. در ادامه به بررسی مضرات دیگر جگر سفید گوسفندی می پردازیم.
ارزش غذایی جگر سفید گوسفندی خیلی بالا نیست و در مجموع این ماده غذایی به عنوان یک ماده مغذی شناخته نمی شود.
جگر سفید منبع خوبی برای پروتئین، ویتامین A و آهن است و می تواند به عضله سازی، رشد استخوان ها، کم خونی، سلامت چشم و پوست کمک کند. افرادی که کم خونی دارند می توانند جگر سفید بخورند، اما نباید در مصرف آن زیاده روی کنند. چربی جگر سفید زیاد است و به همین دلیل مصرف بیش از حد آن ممکن است منجر به بیماری های قلبی و حتی بروز سکته قلبی شود.
افرادی که مشکل چربی، اوره و هایپرویتامینوز A ندارند، می توانند سه الی چهار مرتبه در ماه از این ماده غذایی استفاده کنند.
100 گرم جگر سفید خام 95 کیلوکالری و 100 گرم جگر سفید پخته 113 کیلوکالری دارد. این ماده غذایی کربوهیدرات (قند) ندارد و افراد مبتلا به دیابت می توانند از آن استفاده کنند. تفاوت خاصی بین جگر سفید و جگر سیاه گوسفندی وجود ندارد، اما در ادامه به بررسی تفاوت های این دو ماده غذایی می پردازیم.

جگر سفید و جگر سیاه هر دو ویتامین آ، ویتامین ب، کلسترول، چربی، مس، روی، آهن و… دارند، اما مقادیر این مواد در این دو با هم متفاوت است. مثلا جگر سیاه چربی بیشتری نسبت به جگر سفید دارد، اما کلسترول جگر سفید از سیاه بیشتر است.
همچنین، کالری موجود در جگر سیاه بیشتر از جگر سفید است. در جگر سیاه چربی ترانس هم وجود دارد و بنابراین، این ماده غذایی را باید بااحتیاط مصرف کنید. اگر چربی خون، کلسترول و یا بیماری های قلبی دارید، بهتر است اصلا از جگر سیاه استفاده نکنید. اگر فرد سالمی هستید و مرتبا تحت چکاپ قرار می گیرید، می توانید سالانه سه الی چهار مرتبه جگر سیاه مصرف کنید.
جگر سفید چربی کمتری دارد، اما در خون سازی و کمک به رشد استخوان ها با جگر سیاه برابری می کند؛ بنابراین اگر کم خونی دارید بهتر است جگر سفید بخرید. قیمت جگر سفید گوسفندی هم نسبت به جگر سیاه کمتر است و علاوه بر سالم تر بودن، صرفه اقتصادی هم دارد. شما می توانید جگر سفید سالم و تازه را با بهترین قیمت، در بسته بندی های کاملا بهداشتی، از فروشگاه گوشت الو گوشت تهیه کنید.
ا اینجا به این نتیجه رسیدیم که به صورت کلی خواص جگر سفید بیشتر از جگر سیاه است؛ اما خیلی ها به دلیل مزه بهتر، جگر سیاه را برای خوردن انتخاب می کنند. جگر سفید به روش های مختلفی تهیه می شود، اما در طب سنتی اشاره شده که بهتر است آن را به صورت کبابی میل کنید.
چند ساعت قبل از مصرف جگر سفید، آن را در سرکه بخوابانید و سپس به قطعات کوچک برش دهید و روی آتش ملایم کباب کنید.
این طرز تهیه ممکن است برای همه افراد جالب نباشد. برای خوشمزه تر شدن جگر سفید می توانید آن را به صورت خوراک آماده کنید. در ادامه، سرآشپز ویژه الو گوشت مگ، روش طبخ خوراک جگر سفید گوسفندی بسیار خوشمزه ای را برای شما تهیه کرده است.
در ابتدا باید جگر سفید سالم و تازه را از فروشگاه های مواد پروتئینی معتبر خریداری کنید. جگر سفید سالم رنگ کاملا یکنواختی دارد. اگر لکه های تیره و روشنی روی جگر سفید وجود داشت، یعنی ناسالم است و نباید از آن استفاده کنید.
بهتر است جگر را حدود یک ساعت در آب و نمک خیس کنید تا خون آن خارج شود. سپس آن را خوب بشویید و به تکه های کوچک تر تقسیم کنید. جگر سفید را درون قابلمه آب ریخته و روی شعله ملایم قرار دهید. بعد از حدود 15 دقیقه، از آن کف خارج می شود. در این مرحله باید جگر را از روی حرارت بردارید و آن را آبکش کنید.

باز هم جگرها را کاملا بشویید تا کف های آن تمیز شود. در این مرحله باید آن ها را با کمی آب و یک عدد پیاز بزرگ قاچ شده بپزید. بعد از اینکه جگرها کاملا پختند، آنها را از آب خارج کرده و به مکعب های کوچک تقسیم کنید.
در ادامه یک پیاز درشت را نگینی خرد کرده و آن را درون روغن تفت دهید. بعد از اینکه پیازها تغییر رنگ دادند و به اصطلاح سبک شدند، جگر سفید گوسفندی مکعبی شده را به آنها اضافه کنید. البته می توانید یک عدد سیر را هم رنده کرده و به مواد اضافه کنید. اضافه کردن سیر کاملا سلیقه ای است. بعد از کمی تفت دادن، زردچوبه را به مواد اضافه کنید و باز هم تفت دهید.
در این مرحله کمی رب گوجه فرنگی به مواد اضافه کنید و تفت دهید تا رب سرخ شود. ادویه های دیگر مانند فلفل سیاه، کمی زیره سیاه، پودر سیر و… را هم می توانید در این مرحله به خوراک اضافه کنید. در ادامه آب باقیمانده جگر را به مواد اضافه کنید و شعله را کم کنید تا خوراک شما جا بیفتد.
بعد از آماده شدن خوراک جگر سفید می توانید این غذا را با نان و یا برنج سرو کنید و از طعم لذیذ و خواص منحصربه فرد آن نهایت استفاده را ببرید.
ساخته شده با ابزار قدرتمند سامانه جامع